Enkoji Otera

Enkoji Otera

23 Ekim 2015 Cuma

Japonya'nın Bölgeleri

Japonya, irili ufaklı toplam 6852 adadan oluşur. En büyük dört adası ana adalar olarak kabul edilir: Honshū, Hokkaidō, Kyushu ve Shikoku.


Japonya'nın 4 Ana Adası

4 ana ada haricinde, 8 adet "geleneksel bölge" vardır. Bu bölgeler yönetimsel olarak değil, muhtemelen coğrafi özelliklerinden dolayı ayrılmışlardır ki haritalar ve coğrafya kitapları Japonya'yı 8 bölgeye böler. Haritası aşağıda olan bu bölgeler şunlardır: 

Hokkaidō Bölgesi: Hokkaidō ana adası ve çevre adacıklardan oluşur, en büyük şehri Sapporo'dur.
Tōhoku Bölgesi: Kuzey Honshū. En büyük şehri, Sendai.
Kantō Bölgesi: Doğu Honshū. En büyük şehri, Japonya genelinde de en büyük şehir olan başkent Tokyo'dur.
       -Nanpō Adaları: Tokyo Başkenti'ne bağlı takım adalar.
Chūbu Bölgesi: Fuji Dağı'nı da içeren Orta Honshū. En büyük şehri Nagoya'dır. Bazen üçe bölünür;
        -Hokuriku: Chūbu'nun kuzeybatısı. En büyük şehri; Kanazawa.
        -Kōshin'etsu: Chūbu'nun kuzeydoğusu. En büyük şehri; Niigata.
        -Tōkai: Chūbu'nun güneyi. En büyük şehri; Nagoya.
Kansai Bölgesi (veya Kinki): Eski başkent Kyoto'yu da içeren Batı-Orta Honshū. En büyük şehri Osaka'dır.
Chūgoku Bölgesi: Batı Honshū. En büyük şehri Hiroshima'dır.
Shikoku Bölgesi: 4 büyük adadan en küçüğüdür ve en büyük şehri Matsuyama'dır.
Kyūshū Bölgesi: Japonya'nın en güneyi olan ve Tayvan'a kadar uzanan Okinawa adasını da içeren bölge, Japonya'nın en büyük 3.adası ve dört büyük ada içinde en güneybatıdakidir. En büyük şehri Fukuoka'dır.


47 İdari Bölge

Yönetimsel Bölgeler (Valilikler)

Japonya, şehirler haricinde bir de 47 adet yönetimsel bölgeye ayrılmıştır. Bunlar 43 idari bölge (県 ken), 2 kentsel idari bölge (büyükşehir) (府 fu), 1 genel bölge (道 dō), 1 metropol (başkent) (都 to) olarak farklı isimlerle adlandırılsalar da işleyiş olarak bir farkları yoktur.
 
(道) olarak sayılan tek bölge Hokkaido'dur. Bu terim normalde birçok şehri kapsayan bölgeler için kullanılır. 
Fu (府) eki alan 2 şehir Osaka ve Kyoto'dur. Başkent haricindeki büyükşehirler için kullanılır. 
To (都); metropol, büyükşehir, başkent anlamında kullanılır ve bu isme sahip tek şehir Tokyo'dur. Daha önce Tokyo-fu olan şehir, 1943'te Tokyo-to olarak değiştirilmiş ve Tokyo Vilayeti'nin bölgeleri "özel bölgeler" olarak anılmaya başlanmıştır.
Ken (県) olarak addedilen bölgeler ise diğer 43 şehir için geçerlidir. Büyük şehir sayılmayan şehirler ve daha kırsal bölgeler bu gruba dahildir.


Alt Yönetimsel Bölgeler (Belediye Meclisi gibi)

Shichō (支庁) denilen bu bölgeler, valilik düzeyinin altında yerel meselelere odaklanan Japon stili özerk bölgelerdir. Hem devlet yönetiminin bir parçası, hem özerk yönetimin bir parçası gibi hareket eder.

Hokkaidō 1897 yılında 14 alt yönetim bölgesine ayrılmıştı. Altyönetimler 1922'ye kadar Sapporo ve Hakodate gibi büyük şehirleri içermiyordu. 2010 yılında 9 Genel Alt Yönetimsel Büro ve 5 Alt Yönetimsel Büro olarak değiştirilmiştir.*
Kagoshima sırasıyla Amami ve Nishinoomote'de yer alan 2 adet Alt Yönetim içerir; Ōshima ve Kumage.
Miyazaki tek Alt Yönetim içerir; bölgenin kuzeybatı köşesinde yer alan uzak bir dağ ilçesi olan Nishiusuki.
Tokyo, Metropol yönetimine bağlı, şehrin güneydeki adalarda ikamet edenlere idari hizmet sağlayan 4 adet Alt Yönetim içerir. Bu yönetimlerin 4 ofisi Hachijō, Miyake, Ogasawara ve Ōshima'dadır.
Shimane, Oki Adaları'nı yöneten 1 adet Alt Yönetim içerir. Bu ofis, Kore ile anlaşmazlığa sebep olan Takeshima Adası'na (Liancourt Rocks) en yakın Japonya hükümet ofisidir.
Yamagata 4 Alt Yönetim'e bölünmüştür. Her biri bu bölgenin 4 ana kentsel bölgesinde bulunmaktadır (Yamagata, Shinjō, Yonezawa ve Shōnai düzlükleri).


Belediye Bölgeleri

Belediye bölgeleri 3 ana kategoriye ayrılır; şehir, kasaba, köy. Ancak şehirler de kendi içinde kategorilere ayrılır. Büyüklük sırasına göre:

Seçilmiş şehirler (指定都市 shitei toshi, designated city) hükümet kararnamesi ile belirlenmiş, nüfusu 500.000'den fazla olan şehirlerdir. Seçilmiş şehirler aynı zamanda ku (区) eki ile belirtilen bölgelere (ilçe, semt) bölünmüştür.

Çekirdek şehirler (中核市 chūkakushi, core city) nüfusu 300.000'den büyük ve 100 kilometrekareden daha büyük yüzölçümüne sahip veya bazı durumlarda Bakanlar Kurulu kararı ile kabul edilmiş nüfusu 300.000'den az ama 200.000'den fazla olan şehirlerdir.
Özel şehirler (特例市 tokureishi, special city), nüfusu en az 200.000 olan şehirlerdir.
Şehirler (市 shi, city), nüfusu en az 50.000 olan ve ikamet edilen evlerin en az %60'ı merkezi kentsel bir alanda olan şehirlerdir. Ayrıca nüfusun en az %60'ı ticari, endüstriyel veya diğer kentsel mesleklerde çalışıyor olmalıdır.
Kasabalar (町 chō veya machi, town), kasaba demek ne kadar doğru olur bilmiyorum ama şehirden daha küçük yerel yönetim bölgeleridir. İlçe olarak da düşünebiliriz.
Köyler (村 mura, village) il dahilinde bulunan, sınırları gerçek yerleşim alanından daha geniş olan, kasaba ve köylerden oluşan kırsal bir bölgenin altbirimi olarak tarif edilir.
Özel bölgeler (特別区 tokubetsu-ku, special wards), Tokyo'nun merkezini oluşturan ve en kalabalık nüfusa sahip 23 adet bölgeye verilen isimdir. Tokyo'nun merkez ilçeleri denilebilir.


Alt Belediyesel Bölgeler

İlçe veya semt de diyebileceğimiz bu bölgeler (区; ku) şehirlerin alt birimleridir ve hükümet yönetmeliğince belirlenecek kadar büyük olmalıdırlar.



Tokyo-to


Tokyo Metropolü'nün idare kapsamında günümüzde "özel bölgeler" olarak bilinen eski Tokyo Vilayeti'nin ilçeleri, Oshima adasından başlayarak güneye uzanan adalar ve Tokyo yönetimine bağlı olan (merkez dışında kalan) diğer bölgeler (ilçeler) vardır. Özel bölgeler, Tokyo Metropolü'nün bir parçası haline getirilmeden önce 1943 yılına kadar Tokyo Vilayeti'nin ilçeleriydi. Bu bölgelerin yönetimsel yapısı Tokyo'ya özel olan Yerel Özerklik Yasası altında oluşturulmuştur.


Tokyo Metropolü'ne Bağlı Anakara İçindeki Bölgeler


Tokyo Metropolü İdaresindeki Bölge

(Anakaradaki Bölgeler ve Adalar)
Tokyo'nun Özel Bölgeleri (Special Wards)


Büyük Kanto Depremi Öncesi Tokyo (1923)

2 Ağustos 2015 Pazar

Mavi Ay Fenomeni

Dün internette bir dolu Mavi Ay haberi ile karşılaşınca akşam mavi bir ay göreceğimi zannettim ve fotoğraf makinem hazırda bekledim. Ama ne mavisi, bembeyaz parlıyordu her zamanki gibi. "Neden ama?" diyerek NASA'nın sitesine göz attım ve bu enteresan olay ile ilgili küçük bir araştırma yaptım. (Üşengeçliğimden küçük bir araştırma yaptım.) Tam netleştiremediğim şeyler olsa da en azından bir fikir verebilir.


Önce şunu belirtelim, Ay'ın renginin mavi görünebilmesi için bir volkan patlamasına ihtiyacımız var. Volkan patladığında havaya saçılan partiküller, içeriklerindeki maddelerden dolayı, bize ulaşan beyaz ışığın kırmızı dalga boyunu engelliyormuş ve mavi dalga boyunun geçmesine izin veriyormuş. Bu yüzden normalde beyaz görünen Ay, mavi görünüyormuş. Sadece volkanlarda değil, dev orman yangınlarında da aynı olayla karşılaşılabiliyormuş. Yılın bu zamanında da bu tarz büyük yangınlar olabileceği için Ay'ın mavi renkte görünme ihtimali varmış. 

Bilmemiz gereken ikinci şey ise şu; normal şartlarda ayda 1 kez dolunay görülür. Ancak nadiren 1 ay içinde 2 kez de dolunay olabiliyormuş. 2 Temmuz 2015 tarihinde bir dolunay olmasına rağmen, 31 Temmuz 2015'te bir kez daha dolunay görüldü. Bilimin "Mavi Ay" dediği olay işte buymuş. Peki neden?

İlk bakışta anlaşılanlar "1 ay içinde 2 kez dolunay oluyorsa ikincisi mavi oluyor" veya "2.dolunay olduğunda bir de yanında volkan patlarsa mavi oluyor" olsa da, ikinci dolunay ile de mavi renkteki Ay'ın bir ilgisi yok. NASA'nın sitesindeki şu makalenin başında İngilizce'deki deyimlerden bahsediyor. Zannedersem "kırk yılda bir" gibi bir anlama gelen "Once in a Blue Moon" diye bir deyim varmış. Mavi renkte görünen Ay çok nadir görüldüğü için böyle bir deyim yerleşmiş dile. "Hiçbir zaman" anlamına gelen "Kırmızı kar yağınca" deyimi gibi.

Şimdi, elimizde şu bilgiler var: Havadaki partiküllerden dolayı kırılan ışığın oluşturduğu renk oyunu & 1 ay içinde 2 kez dolunay görülmesi & Bu iki nadir olaydan dolayı dile yerleşen bir deyim. Ve bu 3 olayın aslında direkt olarak birbiri ile bağlantsı yok.

Bu durumda -anlaşılanın aksine- mavi renkli bir Ay olması için ikinci bir dolunaya gerek yok. Normal dolunayda da bir volkan patlasa Ay mavi gözükebilir veya dün bizim "göremediğimiz mavi ay" gibi, ikinci dolunay da gayet beyaz görünebilir. Hatta günbatımından hemen sonra ikinci dolunay kızıl bile görünebilir ki hem makalede hem videoda bu konuya da değiniyor NASA.


Kırmızı "Mavi Ay"lar, Mavi "Mavi Ay"lardan daha yaygın görülmektedir.
Yani, dolunay (birinci veya ikinci dolunay, farketmez) çıktığında etrafınızda bir volkan veya orman yangını yoksa mavi renkte bir Ay göremeyeceksiniz demektir. "100 yılda beş kez görülebilecek olan Mavi Ay" dedikleri fenomen ise esasında "100 yılda beş kez, 1 ay içinde 2 dolunay görülmesi" olayı. Daha açık bir ifade ile, bilim dünyasının "Mavi Ay (Blue Moon)" dediği, Ay'ın mavi olması değil, nadir gerçekleşen 2.dolunay olayına verilen özel bir ad.

Peki bu NASA neden bizi böyle heyecanlandırdı mavi ay mavi ay diye? Aslında siteye baktığımızda o kadar da büyük bir olay gibi durmuyor. Muhtemelen haber siteleri Blue Moon diye bir makale görünce heyecanlandılar ve bizi de heyecanlarına ortak ettiler.

28 Temmuz 2015 Salı

Neon Genesis Evangelion Treni


Bir süre önce Tokyo'nun Seibu Ikebukuro Hattı'nda Ansatsu Kyoshitsu (Assassination Classroom) animesinden Koro-sensei motifleriyle süslenen özel bir tren hareket etmiş, hatta trenin kondüktörlüğünü Koro-sensei'in seiyuu'su Fukuyama Jun yapmıştı. Önümüzdeki günlerde yine buna benzer bir proje hayata geçirilecekmiş: Evangelion Shinkansen!

Bu yıl, Neon Genesis Evangelion'ın 20.yıldönümü ve hızlı tren teknolojisinde dünya lideri haline gelen Sanyo Shinkansen'in 40.yıldönümüymüş. Bu iki olaydan doğan işbirliği çerçevesinde Temmuz ayında "Shinkansen: Evangelion Project" başlamış oldu. Seri ile ilişkili özel bir dizayna sahip 500 Type Eva isimli tren, Sanyo Shinkansen Hattı'nda proje süresince seferlere devam edecek.

Serinin Mecha-tasarımcısı Yamashita Ikuto'nun tasarımı üzerinde çalıştığı trenin sadece dış kısmı değil, içi de seri ile alakalı şekilde dizayn edilecekmiş. Proje ise bu yılın sonbaharından 2017 yılının Mart ayına kadar sürecekmiş. Yamashita Ikuto ve yönetmen Anno Hideaki yorumlarını da içeren bir internet sitesi de hazırlanmış; www.500type-eva.jp

Hızlı trenin tarifesi ise şu şekilde olacak: Kodama No.730 treni Fukuoka'nın Hakata İstasyonu'ndan 6:36'da ayrılacak ve 11:14'te Osaka'ya ulaşacak. Aynı zamanda Kodama No.741 treni de Osaka'dan 11:32'de hareket edip 16:07'de Hakata'ya ulaşacak. Trenin hangi günlerde işleyeceği ise daha sonra duyurulacak.

Hatıra seyahat ürünleri ve eşyalar da satışa sunulacak ve proje süresi boyunca etkinlikler düzenlenecek. Ayrıca J-West Net üyeleri orjinal videoları görüntüleyebilecek ve websitesinden duvarkağıtları download edebilecekmiş. Bize de haberleri takip etmek kalıyor... Ya da tez vakitte Japonya'ya gitmek!


kaynak: Tokyo Otaku Mode

8 Nisan 2015 Çarşamba

Anime Tanıtım: Tekkonkinkreet

Bildiğiniz (ya da bilmediğiniz) gibi, izleyeceğim animeleri seçerken konusunu okumuyorum. Zevkine güvendiğim kişilerden aldığım tavsiye (örn. Gizuchin'in halası), rastladığım bir kare ya da sahne, kakkōii'lik katsayısı yüksek bir karakter veya çok sevdiğim bir seiyuu olması, anime seçme kriterlerim. Yine de animeyi izlemeye karar verdikten sonra konusuna bakmıyorum. Konular bile spoiler etkisi yapıyor. Animenin konusunu dahi kendim izleyince görmek istiyorum. Bahsedeceğim animeyi seçerken ise bu saydığım kriterlerden seiyuu maddesi etkendi, ufak bir farkla. Seslendirmede yer alan kişi çok sevdiğim bir seiyuu değil, 1 yıldır "seiyuu olsun, seiyuu olsun, harcanıyor" diye kendi kendime söylendikten sonra Ansatsu Kyoshitsu (Assasination Classroom)'nun live-action filminde Koro-sensei'i seslendiren Ninomiya Kazunari! Evet, sevgili Arashi'min sevgili Nino'su daha önce de anime seslendirmiş. Birkaç gün önce öğrendim ve sonunda bugün izledim: Tekkonkinkreet.

Yapım yılı 2006 ve türü Seinen olan bu 104 dakikalık anime, Matsumoto Taiyō'nun 1993-1994 yıllarında yayınlanan 3 ciltlik mangasından uyarlanmış. Haklı olarak konusunu öğrenmek isteyeceksiniz. Kısaca anlatayım: Karmaşa halindeki Tokyo'nun "Hazine Şehri" denilen 3-chome bölgesinde geçen bu hikayede baş karakterlerimiz Kuro (siyah) ve Shiro (beyaz) adındaki evsiz çocuklar. Neko (kedi) denilen bu çocuklar kendi deyimleriyle şehrin koruyucuları ve yakuzaları haklıyorlar (ps: gerçekten haklıyorlar, fazlasıyla kan var). Halkın da polislerin de neko'lardan haberleri var. Bu çocukların bir özelliği de uçabiliyor olmaları. Aslında Shiro karakterimizin zekası biraz geri gibi. Bu yüzden asıl koruyuculuk görevini Kuro yapıyor; hem şehri hem Shiro'yu koruyor. Ancak günün birinde karşılarına başetmesi güç bir adam çıkıyor. Bundan sonrası ise ne desem spoiler.

Animenin çizimlerinden bahsetmek istiyorum, çünkü beni en çok etkileyen bu oldu. Anime seçerken göz önünde bulundurduğum diğer bir kriter çizimlerdir. Konusu ne olursa olsun, ne kadar iyi veya kült bir anime olursa olsun, çizim hoşuma gitmezse izleyemiyorum (örn. Dragon Ball). Bu animede Nino seslendirme yapmıyor olsaydı, muhtemelen karakterlerin tiplerine bakıp (Tite Kubo'nun karizmatik karakterilerine alışmış biri olarak) "asla izlemem" diyecektim. NEYSE! Tekkonkinkreet'te karakterlerin tipi bana göre garip ötesi. Ancak bir şehir çizimi var ki, hayran kaldım. Tokyo'nun curcuna halindeki o sokakları müthiş tasvir edilmiş. Eski tarz evlerin çatılarından sokak arasındaki manava kadar o kadar gerçekçi ki... Tarif etmeye pek uğraşmayacağım çünkü o çizimin karşısında ben ne söylesem eksik kalır.



Yukarıdaki resimde tabeladaki yazı sanırım Hintçe. Birçok yerde daha Tay dili gibi farklı alfabelerde tabelalar vardı. En ilginç kare ise şu Arapça yazılardı:



Ninocuğum ise Kuro karakterini gerçekten hakkını vererek seslendirmiş. Hem şehir tasvirini, hem animenin konusunu, hem de Nino ve Aoi Yuu'nun seslendirmesini çok beğendim. Aslında insan çizimlerinden dolayı 10 üzerinden 9 puan verecektim ama hikayenin sürükleyiciliği içinde çizimler hiç rahatsız etmiyor ve anime beni çok etkilediği için 10 puan veriyorum. Son olarak; anime bitip yazılar yazdıktan sonra bir görüntü çıkacak, kesinlikle bekleyin.

Bonus: Kuro

7 Nisan 2015 Salı

Seiyuu Tanıtım ~~ vol.5: Jun Fukuyama

Fukuyama Jun, benim sesini en sevdiğim seiyuulardan biridir. Yine tanıyamadığım, çok farklı seslendirmeleri de olsa, belli bir tarzda konuştuğu zaman duyar duymaz tanıdığım karakteristik bir sesi var.

Bleach'in Yumichika Ayasegawa karakteri Fukuyama Jun ile ilk tanıştığım karakterdi. (Mizuiro Kojima'yı da seslendirmesine rağmen bunu yakın zamana kadar bilmiyordum.) Daha sonra Vampire Knight'ta Aido Hanabusa karakteri bu sesi iyice sevmemi sağladı. Kuroko no Basket'te gıcık rakip oyuncu Hanamiya karakteri ile karşıma çıkınca "Hanabusaaa!" dediğimi hatırlıyorum. Kuroshitsuji'nin deli shinigamisi Grell Sutcliff'i ise pasif takıldığı ilk bölümlerde değil, coştuğu bölümde tanıdığımı itiraf etmeliyim!

Liseyi bitirdikten sonra Aoni Productions'ta seiyuuluk eğitimi almaya başlayan Fukuyama-san, Aoni Productions'ın juniorı olduğunda 21 yaşındaymış. Bir süre sonra ise Production Baobab'a geçiş yapmış. 1998'de Record of Lodoss War: Chronicles of the Heroic Knight animesinde Dark Elf C karakteri ile çıkış yapmış, kayda değer ilk karakteri ise Invincible King Tri-Zenon animesinde Akira Kamoi olmuştur. Bunun öncesinde ise 1999 yılında Zeus II: Carnage Heart isimli oyunda seslendirme yapmıştır.



Seiyuu ödüllerinden önce farklı yarışmalardan 3 ödülü bulunan Fukuyama Jun, Code Geass - Lelouch of the Rebellion animesindeki Lelouch Lamperouge karakteri ile 2007'deki ilk seiyuu ödüllerinde En İyi Baş Karakter ödülünü kazanmıştır. 3.Seiyuu ödüllerinde aldığı Denizaşırı Fanlar Ödülü'nün yanında yine diğer yarışmalardan da bol bol ödülü bulunmakta.

Fukuyama-san da diğer birçok seiyuu gibi şarkıcılık da yapıyor. Seslendirdiği anime şarkılarının yanında ilkini 2009 yılında çıkardığı 4 adet solo albümü yer alıyor. 2011'de ise Production Baobab'dan ayrılarak, Morikawa Toshiyuki ile birlikte Axl-One şirketini kurmuştur.

En çok seslendirmesi var zannettiğim Mamoru Miyano'yu geçerek 172 karakter ile (şimdilik) zirveye oturan Fukuyama Jun'un en son yer aldığı projeler ise Durarara!!x2 Shou (Shinra Kishitani), Binan Koukou Chikyuu Bouei-bu Love! (Ibushi Arima) ve Ansatsu Kyoushitsu "Assassination Classroom" animesinde Koro-sensei.



İsim: 福山 潤 Fukuyama Jun
Doğum tarihi: 26 Kasım 1978
Doğum yeri: Fukuyama, Hiroshima (Osaka'da büyümüş)
Bağlı olduğu şirket: Axl-One
Web sitesi: jvcmusic.co.jp/fukuyama
Blogu: ameblo.jp/junfukuyama


Anime seslendirmeleri (172 karakter):

07-Ghost (Oak Hakuren)
Akikan! (Daichi Kakeru)
Amagi Brilliant Park (Tricen, Genjuurou)
Amatsuki (Rikugou Tokidoki)
Ansatsu Kyoushitsu (TV) (Koro-sensei)
Ao no Exorcist (Okumura Yukio)
Arcana Famiglia (Libertà)
Arcana Famiglia: Capriccio - stile Arcana Famiglia (Libertà)
Area no Kishi (Aizawa Suguru)
Arve Rezzle: Kikaijikake no Yousei-tachi (Mikage Remu)
Battle Spirits: Heroes (Tanashi Tegamaru)
Battle Spirits: Sword Eyes (Shidou Hagakure)
Binan Koukou Chikyuu Bouei-bu LOVE! (Arima Ibushi)
Black Blood Brothers (Clock Zelman)
Bleach (Ayasegawa Yumichika, Kojima Mizuiro)
Blood+ (Gin)
Blood-C (Dog)
Blood-C: The Last Dark (Watanuki Kimihiro)
Boogiepop wa Warawanai: Boogiepop Phantom (Masami Saotome, Manticore)
Busou Renkin (Muto Kazuki)
Choujuushin Gravion (Tenkuji Toga)
Chuunibyou demo Koi ga Shitai! (Togashi Yuuta)
Clannad: Mou Hitotsu no Sekai, Tomoyo-hen (Suehara Yuji)
Cluster Edge (Jasper Beryl)
Code Geass: Lelouch of the Rebellion (Lamperouge Lelouch)
Cuticle Tantei Inaba (Mori Masashi)
D-Frag! (Kawahara Ataru)
D.Gray-man (Rikei)
Danshi Koukousei no Nichijou (Kyuuseishu, Kiyotaka)
Deadman Wonderland (Rokuro Bundo)
Dengeki Bunko 2007 Movie Festival Special (Kawahira Keita)
Densetsu no Yuusha no Densetsu (Lute Ryner)
Durarara!! (Kishitani Shinra)
Eureka Seven (Norb)
Eve no Jikan (Sakisaka Rikuo)
Full Metal Panic! (Shōta Sakamoto, AI, Hiroshi Kasuya)
Full Metal Panic? Fumoffu (Issei Tsubaki)
Full Metal Panic! The Second Raid (Friday)
Gakuen Heaven (Ito Keita)
Gankutsuou: The Count of Monte Cristo (Viscount Albert d'Morcerf)
Genshiken Nidaime (Kuchiki Manabu)
Glass no Kamen (Sakurakouji Yuu)
Glass no Usagi (Ei Yukio)
Gundam Neo Experience 0087: Green Divers (Jack Beard)
Hamatora (Birthday)
Hanasakeru Seishōnen (Carl Rosenthal)
Happy Seven ~The TV Manga~ (Kikunosuke Kagawa)
Hayate no Gotoku! (Puppet Butler)
Heart no Kuni no Alice (Tweedle Dee / Tweedle Dum)
Heat Guy J (Ian Nurse)
Hyouka (Jirō Tanabe)
Ikusa Otome Valkyrie 2 (Duke)
Inazuma Eleven Go (Hakuryuu)
Inazuma Eleven Go vs Danball Senki W Movie (Hakuryuu)
Innocent Venus (Lang Qing)
Inukami! (Kawahira Keita)
Itsuka Tenma no Kuro Usagi (Kurenai Hinata)
Ixion Saga DT (Mariandale)
Jewelpet (Dian)
Jewelpet Happiness (Mouri Juushirou)
Jigoku Shoujo (De L'Enfer Gil)
Jinrui wa Suitai Shimashita (Joshu-san)
Jyuushin Enbu: Hero Tales (Taigatei)
K (Yata Misaki)
Kakumeiki Valvrave (Kirschbaum A-drei)
Kamisama Hajimemashita (Mamorigami)
Karin (Fujitani Makoto)
Kaze no Stigma (Serizawa Tatsuya)
Ketsuekigata-kun! (A-Gata)
Kiddy Grade (Tweedledum)
Kidou Tenshi Angelic Layer (Kobayashi Kotarou)
Kimikiss Pure Rouge (Hiiragi Akira)
Kingdom (Ying Zheng, Piao)
Kiniro no Corda (Shimizu Keiichi)
Kiniro no Corda: Blue♪Sky (Kisaragi Kyouya)
Kobato. (Watanuki Kimihiro)
Kurogane no Linebarrels (Katou Hisataka)
Kuroko no Basket (Hanamiya Makoto)
Kuroshitsuji (Grell Sutcliff)
Kyou kara Maou! (Rick)
Kyoukaisenjou no Horizon (Aoi Tori)
Last Exile: Ginyoku no Fam (Orang)
Loveless (Shioiri Yayoi)
Lupin III vs. Detective Conan (Vespaland Jihl Khaul)
Macross Frontier (Luca Angeloni)
Magi: The Labyrinth of Magic (Cassim)
Mahou Sensou (Oigami Takao)
Maji de Watashi ni Koi Shinasai! (Cookie)
Major: Yuujou no Ikkyuu (Kinoshita Seiya)
Makai Ouji: Devils and Realist (Cecil Kelvin)
Maoyuu Maou Yuusha (Yuusha)
Mermaid Melody Pichi Pichi Pitch (Sakiya Kousuke)
Mitsu x Mitsu Drops (Yurioka Chihaya)
MM! (Sado Taro)
Mobile Suit Gundam (Clan Marker)
Mobile Suit Gundam MS IGLOO (Washiya Hideto)
Mobile Suit Gundam Seed C.E.73: Stargazer (Ryuune L'ange Sol)
Monochrome Factor (Andrew)
Moonlight Mile (Muhammad Malik Ali)
Mou Hitotsu no Mirai wo. (Kido Daisuke)
Mudazumo Naki Kaikaku: The Legend of Koizumi (Sugimura Taizo)
Mushibugyou (Tokugawa Ieshige)
Mutekiou Tri-Zenon (Kamui Akira)
Nanatsu no Taizai (King)
Narue no Sekai (Maruo Masaki)
Naruto: Shippuuden Movie 7 - The Last (Ootsutsuki Toneri)
Natsuyuki Rendezvous (Shimao Atsushi)
New Prince of Tennis (Oshitari Kenya)
Nichijou (Soldier no.66)
Nobunaga Concerto (Tokugawa Ieyasu)
Noragami (Kazuma)
Nurarihyon no Mago (Nura Rikuo)
Nyan Koi! (Tama, Endou Haruhiko)
Nyanpire The Animation (Nyanteshi)
Nyuru Nyuru!! Kakusen-kun (Kakusensei)
Okane ga Nai (Ayase Yukiya)
Okusama wa Joshikousei (TV) (Iwasaki Kouhei)
Onmyou Taisenki (Tachibana Riku)
Ookami to Koushinryou (Lawrence Kraft)
Ookiku Furikabutte (Oda Hiroyuki, Izumi Kousuke)
Otona Joshi no Anime Time (Hamazaki)
Pandora Hearts (Nightray Vincent)
Phi Brain: Kami no Puzzle (Sakanoue Gammon)
Piano (Takahashi Kazuya)
Pokemon Advanced Generation (Tomono)
Pokemon Best Wishes! (Suwama)
Prince of Tennis (Oshitari Kenya)
Princess Princess (Kouno Tooru)
Rail Wars! (Takayama Naoto)
RDG: Red Data Girl (Sagara Yukimasa)
Re: Hamatora (Birthday)
Rean no Tsubasa (Suzuki Asap)
Rental Magica (Iba Itsuki)
Rockman.EXE Movie: Hikari to Yami no Program (Searchman.EXE)
Saint Beast (Pandora)
Saint Seiya (Bennu Kagaho)
Saki (Suga Kyoutarou)
Sekirei (Mikogami Hayato)
Sengoku Basara (Kobayakawa Hideaki)
Senjou no Valkyria (Maximilian)
Shangri-La (Imaki Shion)
Shin Strange+ (Takumi)
Shinreigari: Ghost Hound (Nakajima Masayuki)
Shirokuma Cafe (Panda)
Shounen Onmyouji (Fujiwara no Toshitsugu)
Sora wo Kakeru Shoujo (Leopard, Noblemain Friedrich Otto)
Soukou Kihei Votoms: Case; Irvine (Paygun)
Special A (Takishima Kei)
Star Driver: Kagayaki no Takuto (Shindou Sugata)
Starry☆Sky (Kinose Azusa)
Strange+ (Takumi)
Submarine Super 99 (Oki Susumu)
Switch (Etou Kai)
Takanashi Rikka Kai: Chuunibyou demo Koi ga Shitai! Movie (Togashi Yuuta)
Tegami Bachi (Suede Gauche)
The Law of Ueki (Anon)
TO (Aon)
To Heart 2 (Kouno Takaaki)
Togainu no Chi (Rin)
Tsubasa: Shunraiki (Watanuki Kimihiro)
Turn A Gundam (Laijie Keith)
Uragiri wa Boku no Namae wo Shitteiru (Musasame Tsukumo)
Vampire Knight (Aidou Hanabusa)
Vampire Knight Guilty (Aidou Hanabusa)
Viper's Creed (Oguma Haruki)
W: Wish (Tono Junna)
Witch Hunter Robin (Sakaki Haruto)
Working!! (Takanashi Souta)
World Trigger (Karasuma Kyousuke)
xxxHOLIC (Watanuki Kimihiro)
Yamada-kun to 7-nin no Majo (TV) (Yamazaki Haruma)
Yami to Boushi to Hon no Tabibito (Arya)
Yuusha ni Narenakatta Ore wa Shibushibu Shuushoku wo Ketsui Shimashita. (Script Ciel)

Dublajları:

Harry Potter and the Half-Blood Prince (Tom Riddle)
High School Musical (Ryan Evans)
The Tudors (Henry VIII)
Young Detective Dee: Rise of the Sea Dragon (Yuan Zhen (Kim Bum))

Seslendirdiği Anime Şarkıları:

Arcana Famiglia
Arcana Famiglia: Capriccio - stile Arcana Famiglia
Binan Koukou Chikyuu Bouei-bu LOVE!
Cluster Edge
Kiniro no Corda: Blue♪Sky
Kiniro no Corda: Primo Passo
Kiniro no Corda: Secondo Passo
New Prince of Tennis
New Prince of Tennis Specials
Phi Brain: Kami no Puzzle - Shukuteki! Rätsel-hen
Rental Magica
Shin Strange+
Shirokuma Cafe
Special A
Starry☆Sky
Strange+
Working!!
Working'!!

Diskografi:

2009, Kasım 26 - Romanteki Sekai 31 (Romantik Dünya 31)
2010, Temmuz 21 - Love Letters 2: Paris-shi Romanti-ku (Aşk Mektupları 2: Paris Romantik ya da "PariŞehri RomantiKasabası") (ps: kelime oyunu var; "romantiku" romantik kelimesinin Japonca okunuşudur, aynı zamanda kasaba/ilçe tarzı yerleşim yerlerini belirtirken -ku eki kullanılır)
2011, Mayıs 25 - Ai o Utau! (Sing the Love)
2013, Mayıs 22 - Love Letters 3: Matsuri no Kuni de (Aşk Mektupları 3: Festival Ülkesinde)

29 Mart 2015 Pazar

Japonya'nın Doğal Güzellikleri: "Sakura" Kiraz çiçeği

Japonya'nın doğal güzellikleri denilince ilk akla gelen tartışmasız Sakura ağaçlarıdır. Sakura (桜), kiraz çiçeğine verilen isimdir ve Japonya'nın hem doğasında, hem kültüründe, hem de edebiyatında sıkça yer alır. Bahar gelmişken bu doğal güzellikten bahsetmenin tam sırası.



Sakura'nın çok çeşitleri var ve ülkenin neredeyse her yerinde yetişiyorlar. Kiraz ağacı olsalar da meyve vermeyip sadece pembe veya beyaz çiçekler açarlar. Ancak çiçeklerin açma zamanı kısıtlıdır. Bir veya iki hafta gibi bir zaman aralığı vardır. Ağaçlar önce tomurcuklanır, sonra çiçekler açar ve henüz solmadan, en güzel halini aldıkları zaman çiçekler dalından düşerler. Toz pembe ağaçların bu görkemli şölenini kaçırmamak için ülkenin her yerinde insanlar kendilerine en yakın yeşillik alana gider, sıra sıra ağaçların altında piknik yaparlar. Japonya'nın en çok yabancı turist çektiği dönem ise sakuraların açtığı zamandır. Bu "sakura izleme" etkinliğine hanami (花見) adı verilir.


Hanami


Tıpkı Sonbahar Yaprakları gibi, kiraz çiçeklerinin de kuzeyde ve güneyde farklı olan, tahmini açma tarihleri vardır. O yılın hava sıcaklığına bağlı olarak değişiklik gösterebilse de, bölgelerde hemen hemen aynı dönemde açar, çiçeklenir ve düşerler. Çiçekler, orta ve güney bölgelerde Mart sonuna doğru, daha soğuk olan kuzey bölgelerde ise Nisan ayının sonlarına doğru açar. Bu tahmini zamanlarını her yıl japan-guide.com sitesinde güncel olarak bulabilirsiniz.
2015 yılının açan/açacak olan kiraz çiçeği tahminleri şurada: japan-guide.com/e/e2011.html (ilk tarih çiçeklerin açmaya başladıkları tarih, ikinci tarih, en iyi gözlem zamanı), çiçek açan bölgelerin güncel raporları ise şurada listeleniyor: japan-guide.com/blog/sakura15/ 


Yeni açmaya başlamış çiçekler - Fukuoka 27/03/2015
Maizuru Park - Fukuoka 27/03/2015

Sakura sadece görsel bir güzellik değil, yiyecek ve tatlılarda çokça kullanılan bir aromadır. Bu yiyeceklerin muhtemelen en bilineni, her daim marketlerde satılan sakura aromalı Kit-kat. Bunun yanında, sadece festivale özel üretilen sınırlı ürünler, restoran/kafelerin özel üretimleri olan tatlılar da var.


    1) Çikolata & Sakura      2) Yukimi ("kar izleme") Sakura      3) Normal Sakuralı        4) Sakura Maccha (yeşil çay)
Bir firmanın düğün töreni için sunduğu sakuralı kek
Häagen Dazs'ın Japonya'daki fabrikasının kuruluşunun
30.yıldönümü için ürettiği Sakura aromalı dondurma 

Peki ya kiraz çiçekleri sadece güzelliğin sembolü müydü? Yaşamının en güzel anında dalından düşen bu çiçekler, ironik bir şekilde ölümü hatırlatmıyor mu? İşte bu yüzden, kiraz çiçekleri samuraylar için de çok anlamlıydı. Kiraz çiçeği ağaçlarını dikmeye özen gösterir ve çiçeklerin açışını uzun uzun düşünerek izlerlerdi. Batının savaşçı olarak tanıdığı samurayların oturup çiçekleri izlemesi çelişkili gibi görünse de, en güzel ve en olgun zamanlarında henüz solmadan düşen kiraz çiçeklerinin görüntüsüne bakarak, yaşamlarının en güzel anında, savaş alanında her an ölebileceklerini düşünmekte ve felsefi bir kavrayışa girmekteydiler. Kiraz çiçekleri samuraylara yaşamın yüzeyselliğini ve her an gelebilecek ölümü hatırlatmaktaydı.


Kitaplarda, şiirlerde, şarkılarda sürekli bahsedilen, altında ilk aşkların yaşandığı, sözlerin verildiği, birçok mutlu hatıra biriktirildiği muhteşem güzellikteki kiraz çiçeklerinin, korkunç olabileceğini düşünmüş müydünüz hiç? Aoi Bungaku adlı seride animeye uyarlanan, Japon Edebiyatı'nın en önemli başyapıtlarından biri olarak kabul edilen, Sakaguchi Ango'nun Sakura no Mori no Mankai no Shita (Ormanda, Çiçek Açmış Kirazların Altında) isimli romanında, kiraz çiçeklerinin tam açmış halinden korkan bir adamın hikayesi anlatılmaktadır.



19 Mart 2015 Perşembe

Animelere Özel İçecekler: Akatsuki no Yona

Daha önceki bir yazımda Japonya'da animelere özel içecekler üretildiğini yazmıştım. Bu özel aromalı içeceklerden, önümüzdeki hafta son bölümü yayınlanacak olan Akatsuki no Yona animesinin karakterleri için de üretmişler.

Bu içecekleri Tokyo'nun Machida ve Koto bölgelerinde şubeleri bulunan animega isminde bir kafe üretmiş. Zannedersem ki sınırlı bir zaman dilimi içinde tadına bakabiliyorsunuz. Akatsuki no Yona içecekleri Aralık ayının ürünüymüş. Hâlâ var mıdır bilemiyorum.

Tanesi 500 yen (~10 TL) olan içeceklerin aromaları ise şöyle:



Yona'nın "Şafağın Gök Rengi" İçeceği:
Çilekli süt + Marşmelov

Hak'ın "Mutlak İtaat" İçeceği:
Kahve + Krem şanti + Çilek şurubu

Suwon'un "Yeni Kral" İçeceği:
Sütlü çay + Krem şanti

Yun'un "Dahi ve Yakışıklı Genç" İçeceği:
Elma suyu + Portakal suyu + Meyve

Kija'nın "Ejderha Pençesi" İçeceği:
Şeftali suyu + Beyaz soda + Çilek sosu

Shinya'nın "Zillerin Sesi" İçeceği:
Üzüm suyu + Blue Hawai şurubu + Soda

Jeha'nın "Güzel Canavar" İçeceği:
Erik suyu + Zencefil gazozu* + Kavun şurubu

Zeno'nun "Sağlam Vücut" İçeceği:
Greyfurt + Soda + Meyve jölesi


Bu içeceklerin yanında bir de yiyecekler var:



Pukyuu'nun Fındık Keki


Yun'un Miso Tavuk Sandviçi



Yona'nın Meyve Brownie'si






Karakterlerin garson kılığında olduğu sevimli bardak altlıkları da mevcut:



Farklı kafelerde farklı aromalarla satılan bu ürünlerden faCAFE'nin menüsü ise bu (resmin boyutu küçük olduğu için kanjileri göremediğimden aromalarını bilemiyorum ama içecek isimleri aynı):



Siz hangisinden tatmak isterdiniz?

12 Mart 2015 Perşembe

Duyuru

Blog adımı "Diary of Otaku"dan "Ao no Sekai"ye değiştirdim.

Belli bir sebebi var, şöyle ki, 4 yıl önce öylesine oluşturduğum bir blog idi ve ismi öylesine seçmiştim. Değiştirmeyi hep düşünmüştüm ama aklıma güzel bir fikir gelene kadar bu şekilde kalsın demiştim.

Otaku kelimesi, çoğu Türk anime-manga hayranı tarafından benimsenen şekilde pozitif bir anlamda kullanılmamakta. Daha çok "hikikomori" diye tabir edilen kişiliğe benzer şekilde, sosyal hayattan ve insanlarla iletişimden kaçan ya da bu tarz şeylerde iyi olmayan birisi izlenimi vermekte. Bir Japon'a "Ben otakuyum" dediğinizde bunu negatif olarak algılayacaktır.

Ao no Sekai, 青の世界, "no" bağlacının kullanımından dolayı iki anlam barındırmakta. Ao'yu isim olarak düşündüğünüzde "Ao'nun Dünyası" anlamına, ao: mavi olarak düşündüğünüzde "Mavi Dünya" anlamına gelmekte.

Otaku kelimesini kullanmaktan sıkıldığım için ve aklıma gelen yeni ismi çok sevdiğim için hem facebook sayfamın hem blogumun adını değiştiriyorum.

Not: domain ismini alamadım maalesef .___.

8 Mart 2015 Pazar

9.Seiyuu Ödülleri

Seiyuu Ödülleri'nin dokuzuncusu 7 Mart 2015 tarihinde geçtiğimiz 3 yılda da olduğu gibi Tokyo JOQR Media Plus Hall'da düzenlenen ödül töreni ile sahiplerini buldu. Kazanan isimler ise şöyle:

En İyi Erkek Baş Karakter

Daisuke Ono (Kuroshitsuji - Sebastian Michaelis, Kuroko no Basket - Midorima Shintaro, Durarara!! - Shizuo Heiwajima)

En İyi Kadın Baş Karakter

Sayaka Kanda (Frozen - Anna)

En İyi Erkek Yardımcı Karakterler

Katsuyuki Konishi (Tokyo Ghoul - Kotaro Amon, Fairy Tail - Laxus Dreyar, Bleach - Hisagi Shuuhei)

Toshiyuki Morikawa (Naruto - Minato Namikaze, Bleach - Isshin Kurosaki)

En İyi Kadın Yardımcı Karakterler

Miyuki Sawashiro (Durarara!! - Celty Sturluson, Sword Art Online - Shino Asada)

Kana Hanazawa (Monogatari Series - Nadeko Sengoku, Nisekoi - Onodera Kosaki)

En İyi Çaylak - Erkek

Ryouta Oosaka (Hataraku Maou-sama! - Maou Sadao, Diamond no Ace - Eijun Sawamura)

Souma Saitou (Akame ga Kill! - Tatsumi, Zankyou no Terror - Twelve)

Natsuki Hanae (Tokyo Ghoul - Ken Kaneki, Diamond no Ace - Haruichi Kominato)

En İyi Çaylak - Kadın

Sora Amamiya (Tokyo Ghoul - Touka Kirishima, Akame ga Kill! - Akame, Aldnoah.Zero - Asseylum Vers Allusia)

Reina Ueda (Hanayamata - Naru Sekiya, Harmonie - Juri Makina, Seiken Tsukai no World Break - Elena Arshavina)

Aya Suzaki (Kill la Kill - Mako Mankanshoku, Ansatsu Kyoshitsu - Kaede Kayano, The iDOLM@STER - Minami Nitta)

En İyi Kişilik

Daisuke Ono
Hiroshi Kamiya

En İyi Müzik Performansı

μ's (Love Live! School Idol Project)

Başarı Ödülü

Hiroshi Ootake
Fuyumi Shiraishi

Sinerji Ödülü

Haruka Tomatsu
Tomokazu Seki

Kei Tomimiya Anma Ödülü

Akio Otsuka

Çocuk Aile Ödülü

Etsuko Kozakura

Kazue Takahashi Anma Ödülü

Gara Takashima

En Çok Oy Ödülü

Hiroshi Kamiya

Özel Ödül

Wake Up, Girls! (Mayu Yoshioka, Minami Tanaka, Yoshino Aoyama)

27 Şubat 2015 Cuma

Laptop Pil Ömrü Korumanın Yolları

Bu bilgileri 19 Şubat - 4 Mart tarihli Migroskop'ta gördüm, paylaşmak istedim.

1. Film izlemek, müzik dinlemek gibi etkinlikler için USB bellek kullanmak. Böylelikle çalışırken müzik dinlemek istediğimizde, interneti kullanmamış ve pil ömrünü korumuş oluyoruz. Bilgisayar oyunları da ekran kartı ve işlemcinin hızlı çalışmasına, dolayısıyla pil harcanmasına neden olur.

2. İş yerinde çoğu zaman internet gerektirmeyen pek çok iş yapıyoruz. Word, Excel veya resim programları kullanmak gibi, interneti kullanmadığımız ve veri aktarımı yapmadığımız süreçte, Wi-Fi ve Bluetooth gibi programları devredışı bırakmak pil ömründen tasarruf sağlayacaktır.

3. Touchpad yerine mouse kullandığımızda bilgisayar daha fazla pil harcıyor. Laptop'ın pil ömründen tasarruf etmek için USB cihaz, optik sürücü ve mouse kullanımını en aza indirmek gerekiyor.

4. Bilgisayarın güç seçeneklerini kontrol edin (güç tasarrufu, dengeli, yüksek performans). Ekran parlaklığını çok yüksek seviyede tutmanız, hem pil ömrünüz hem de göz sağlığınız için iyi olmayabilir. Ekran parlaklığını düşürmek veya bilgisayarı kullanmadığınız zaman bekleme durumuna geçirmek pil ömrünün yararına olacaktır.

5. Dizüstü bilgisayarlar, masaüstü bilgisayarlara göre daha hassastırlar. Deşarj olma özelliklerinden dolayı sürekli kontrol altında olmalıdırlar. Ayarlarını iyi kontrol etmediğinizde pili dolduktan sonra deşarj olmaya ve tekrar kendini şarj etmeye başlayabilir. Hiç kullanılmayan bataryalar ise kendiliğinden deşarj olacaktır. Laptoplar, enerji akışındaki çok küçük bir sorundan çok kolay etkilenebilir ve sorun çıkartabilirler. Laptop kullanırken en sağlıklı yol, en az haftada bir kez, laptop'u prize takmadan pilden enerji almasını sağlamak, şarjı bittiğinde tekrar prize takmak olacaktır.

6. Bataryanın çok soğuk ve çok sıcak havaya karşı hassasiyeti vardır. Çok ısınan bataryalar hızlı deşarj olurken, çok soğuğa maruz kalan bataryalar da gerekli enerjiyi üretemedikleri için zorlanırlar. Bu da uzun vadede laptopa zarar verebilir. Bu nedenle ani ısı değişimine ve uzun süre çok soğuk ve çok sıcak havaya maruz bırakmamak gerekir.

26 Şubat 2015 Perşembe

Neden Japonya?

Bu soruyu ben sormuyorum. Bana çok defa soruldu, bundan sonra daha da sorulacağını biliyorum. O yüzden peşin peşin cevap vermek istedim. Ancak, benim yorumlarım ile değil. Bizzat bir Japon'un, yıllardır memleketinden uzakta yaşayan bir Japon'un ağzından, "neden Japonya'yı özlediğine" dair yorumları size Türkçe'ye çevireceğim.

Ben Yumi'nin bu yazısını okuduğumda direkt kendisine twitter'dan mesaj attım. "Senin Japonya'yı özleme sebeplerin, benim Japonya'da yaşamak isteme sebebim" diye. Eminim ki Japonya'yı seven herkes de bu yazıyı okuyunca "işte söylemek istediğimiz bu" diyecektir.

Buradan aşağısı, Yumi'nin tamamen kendi cümleleri:


NEDEN JAPONYA'YI ÖZLÜYORUM

Bildiğiniz gibi, üniversiteye gitmek için California'ya taşındım. Yıllar önce mezun oldum ve kalıcı olarak bu şehre yerleştim. Hâlâ zamanında doğru kararı verdiğimi düşünüyorum ve kız kardeşlerim ve arkadaşlarımla her konuştuğumda doğrulanıyor ki doğru kararı vermişim...kendim için.
Japonya'nın olumsuz yönlerine odaklanmak eğilimindeyim. Mesela, Japonya'daki istihdam sistemi ve neden Japon şirketleri için çalışmak istemediğim hakkında bir yazı yazmıştım. Ama Japonya hakkında özlediğim şeyler var ve bu yazıda, olumlu yönlerine odaklanmak ve neden evimi özlediğimi açıklamak istiyorum.
1. Bu aşikar ama, bütün ailem Japonya'da yaşıyor. Çocukluğumda yaşadığım ev hâlâ orada... Evin önünde bir tapınak var. Japonya'nın banliyösündenim ve orası yemyeşil. Yaşadığım yer kupkuru ve atmosferi çok farklı, o yüzden Japonya'yı özellikle burada -yılda iki kere gibi- yağmur yağdığında özlüyorum.
2. Nezaket. Bunu ailemi her ziyaret edişim ve havaalanına dönüşümde hissediyorum. Amerika göçmenlik bürosu çalışanları aşırı kaba, kendimi vahşi hayvan parkına geri dönmüş gibi hissediyorum. (lol) Bu hissi tarif etmek zor, ama eğer Japonya'da bulunduysanız beni anlayabilirsiniz.
3. Her şey sevimli. Ben bir kızım ve sevimli şeyleri seviyorum. Hello Kitty'yi çok fazla değil. Kitty-chan'ı seviyorum ama çok fazla sevimli karakter var. Kolluk kuvvetlerinin maskotu bile sevimli Japonya'da.
4. Yemek: Japon yemekleri muhteşem. İnsanlar her gün bizim sushi ve balık yediğimizi düşünüyorlar ama her çeşit yiyecek var. Ekmek fırınını bile özlüyorum. Kaliteye ve dizayna çok önem veriyorlar. Çok seviyorum~
5. Market: Market'e (convenience store) Japonya'da "konbini" deniliyor. Ampm, Seven Eleven, Lawson birer konbini. Japonya'daki ile kıyaslanınca Amerika'nın Seven Eleven'ı şaka gibi. Pişmiş gıdalar, çeşitli içecekler, bir sürü güzelce paketlenmiş atıştırmalıklar, şekerlemeler, en önemlisi onigiri (*pirinç topları) var. Onigiri'yi özledim T-T
6. Temiz: Japonya tertemiz. Milyonlarca insanın işe, okula gitmesine, kalabalık zamanlarda trenleri yakalamaya çalışmasına rağmen Tokyo'nun temiz olması muhteşem bir şey. İstasyonlar ve şehir oldukça temiz tutuluyor.
7. Mağazalar genelde akşam 10'a kadar açık: Sanırım bu sadece California için geçerli ama barların son çağrı saati (*bar kapanmadan önce, barmenin müşterilere son içki içme şanslarının kaldığını ifade etmesi) gece 1'de. Gece daha yeni başladı! Ve son çağrıyı yapmak istiyorlar çünkü saat 2'den sonra yasal olarak içki servis edemiyorlar. Büyük mağazalar bile akşam 9'da kapanıyorlar ve her şey çok erken kapanıyor. Ama Japonya'da, restoranlar (Denny's haricinde~~) ve karaoke, mağazalar çok geç saate kadar açık.
8. Güvenlik: Gece geç saatte veya sabahın erken saatinde bile kampüs etrafında veya semtimde dolaşmaya cesaret edemem. Belki biraz fazla tedbirliyim ama bir kadın olarak, öyle olmak zorundayım. Bu yüzden hep araba kullanıyorum ve hedef alabilecek delilerden endişe duymadan istasyona yürüyüp trene binmeyi özledim. Tuhaflıklar az ama yine de Amerika'da tedbirsiz olamayız. 
9. Müşteri Hizmetleri: Japon müşteri hizmetleri neredeyse aşırı, ama çok çok kibarlar. Bir şeyler yapmakla meşguller ama siz mağazadan içeri girer girmez hemen sizi karşılıyor, bir kola alıyorsunuz ve alışveriş yaptığınız için size reverans ile teşekkür ediyorlar. Wow... bunu hafife almışım!
Başka bir şey düşünemiyorum. Ama eminim ki liste daha da uzar. Japonya hakkında bir sürü harika şey var ama artılarını eksilerini tarttıktan sonra bile hâlâ şimdilik burada yaşamanın daha doğru olduğunu düşünüyorum. Açıklaması zor ama genel anlamda iş için.
Görüşlerinizi duymak isterim.

~~diye bitirmiş Yumi-chan. 

Bazıları Japonya'nın daha janjanlı tarafı için, anime-cosplay veya Harajuku veya Japon kültürünün daha farklı yanları için gitmeyi, görmeyi ya da yaşamayı düşünüyor olabilir. Turistik gezi için herhangi bir sebep bile olmayabilir. Ancak yaşamak denilince, gidip gördüğüm için rahatça söyleyebilirim ki, (Yumi'nin saydığı diğer maddeler de en az bunlar kadar önemli fakat) benim için en önemli etkenler nezaket ve güvenlik. Nezaketin aşırıya kaçması belki orada doğup büyümüş, rutine alışmış kişilere fazla geliyor olabilir. Ama burada bir markete girdiğimde "bu suratsız kasiyeri niye oturtmuşlar buraya? alışveriş yaptık diye bi dövmediği kaldı" diye düşünüyorsam, elbette Japon kasiyerlerin dünyanın en mutlu insanı gibi "irasshaimase!" diye karşılaması, ürünleri kasadan geçirirken, tutarı söylerken ve size para üstünü sayarak verirken suratsızlık yapmaması, alışveriş yaptığınız için teşekkür etmesi ve hatta poşet gerekmez dediğinizde bile sanki poşetin parası kendi cebinden çıkıyormuşçasına mutluluk içinde teşekkür etmesi benim için önemli bir unsur. Kimse kaba insanların içinde ve can güvenliği dahi olmayan bir yerde yaşamak istemez, değil mi? Hiçbiri için %100 diyemeyiz, nadiren de olsa güvenlik sorununun olduğu zamanlar olabilir (Japonya dünyanın en güvenli ülkelerinden biri), insanların hepsi sütten çıkmış ak kaşık elbette değildir (tersini düşünmek saflık olur), ama buna rağmen diğer ülkelerle, ya da basitçe bizim ülkemizle kıyaslanınca, Japonya'nın çok çok üst seviyede olduğu kesin!

Sizin görüşleriniz neler?

Bu arada, yazının orjinalini bu linkte bulabilirsiniz.