Enkoji Otera

Enkoji Otera

23 Ekim 2015 Cuma

Japonya'nın Bölgeleri

Japonya, irili ufaklı toplam 6852 adadan oluşur. En büyük dört adası ana adalar olarak kabul edilir: Honshū, Hokkaidō, Kyushu ve Shikoku.


Japonya'nın 4 Ana Adası

4 ana ada haricinde, 8 adet "geleneksel bölge" vardır. Bu bölgeler yönetimsel olarak değil, muhtemelen coğrafi özelliklerinden dolayı ayrılmışlardır ki haritalar ve coğrafya kitapları Japonya'yı 8 bölgeye böler. Haritası aşağıda olan bu bölgeler şunlardır: 

Hokkaidō Bölgesi: Hokkaidō ana adası ve çevre adacıklardan oluşur, en büyük şehri Sapporo'dur.
Tōhoku Bölgesi: Kuzey Honshū. En büyük şehri, Sendai.
Kantō Bölgesi: Doğu Honshū. En büyük şehri, Japonya genelinde de en büyük şehir olan başkent Tokyo'dur.
       -Nanpō Adaları: Tokyo Başkenti'ne bağlı takım adalar.
Chūbu Bölgesi: Fuji Dağı'nı da içeren Orta Honshū. En büyük şehri Nagoya'dır. Bazen üçe bölünür;
        -Hokuriku: Chūbu'nun kuzeybatısı. En büyük şehri; Kanazawa.
        -Kōshin'etsu: Chūbu'nun kuzeydoğusu. En büyük şehri; Niigata.
        -Tōkai: Chūbu'nun güneyi. En büyük şehri; Nagoya.
Kansai Bölgesi (veya Kinki): Eski başkent Kyoto'yu da içeren Batı-Orta Honshū. En büyük şehri Osaka'dır.
Chūgoku Bölgesi: Batı Honshū. En büyük şehri Hiroshima'dır.
Shikoku Bölgesi: 4 büyük adadan en küçüğüdür ve en büyük şehri Matsuyama'dır.
Kyūshū Bölgesi: Japonya'nın en güneyi olan ve Tayvan'a kadar uzanan Okinawa adasını da içeren bölge, Japonya'nın en büyük 3.adası ve dört büyük ada içinde en güneybatıdakidir. En büyük şehri Fukuoka'dır.


47 İdari Bölge

Yönetimsel Bölgeler (Valilikler)

Japonya, şehirler haricinde bir de 47 adet yönetimsel bölgeye ayrılmıştır. Bunlar 43 idari bölge (県 ken), 2 kentsel idari bölge (büyükşehir) (府 fu), 1 genel bölge (道 dō), 1 metropol (başkent) (都 to) olarak farklı isimlerle adlandırılsalar da işleyiş olarak bir farkları yoktur.
 
(道) olarak sayılan tek bölge Hokkaido'dur. Bu terim normalde birçok şehri kapsayan bölgeler için kullanılır. 
Fu (府) eki alan 2 şehir Osaka ve Kyoto'dur. Başkent haricindeki büyükşehirler için kullanılır. 
To (都); metropol, büyükşehir, başkent anlamında kullanılır ve bu isme sahip tek şehir Tokyo'dur. Daha önce Tokyo-fu olan şehir, 1943'te Tokyo-to olarak değiştirilmiş ve Tokyo Vilayeti'nin bölgeleri "özel bölgeler" olarak anılmaya başlanmıştır.
Ken (県) olarak addedilen bölgeler ise diğer 43 şehir için geçerlidir. Büyük şehir sayılmayan şehirler ve daha kırsal bölgeler bu gruba dahildir.


Alt Yönetimsel Bölgeler (Belediye Meclisi gibi)

Shichō (支庁) denilen bu bölgeler, valilik düzeyinin altında yerel meselelere odaklanan Japon stili özerk bölgelerdir. Hem devlet yönetiminin bir parçası, hem özerk yönetimin bir parçası gibi hareket eder.

Hokkaidō 1897 yılında 14 alt yönetim bölgesine ayrılmıştı. Altyönetimler 1922'ye kadar Sapporo ve Hakodate gibi büyük şehirleri içermiyordu. 2010 yılında 9 Genel Alt Yönetimsel Büro ve 5 Alt Yönetimsel Büro olarak değiştirilmiştir.*
Kagoshima sırasıyla Amami ve Nishinoomote'de yer alan 2 adet Alt Yönetim içerir; Ōshima ve Kumage.
Miyazaki tek Alt Yönetim içerir; bölgenin kuzeybatı köşesinde yer alan uzak bir dağ ilçesi olan Nishiusuki.
Tokyo, Metropol yönetimine bağlı, şehrin güneydeki adalarda ikamet edenlere idari hizmet sağlayan 4 adet Alt Yönetim içerir. Bu yönetimlerin 4 ofisi Hachijō, Miyake, Ogasawara ve Ōshima'dadır.
Shimane, Oki Adaları'nı yöneten 1 adet Alt Yönetim içerir. Bu ofis, Kore ile anlaşmazlığa sebep olan Takeshima Adası'na (Liancourt Rocks) en yakın Japonya hükümet ofisidir.
Yamagata 4 Alt Yönetim'e bölünmüştür. Her biri bu bölgenin 4 ana kentsel bölgesinde bulunmaktadır (Yamagata, Shinjō, Yonezawa ve Shōnai düzlükleri).


Belediye Bölgeleri

Belediye bölgeleri 3 ana kategoriye ayrılır; şehir, kasaba, köy. Ancak şehirler de kendi içinde kategorilere ayrılır. Büyüklük sırasına göre:

Seçilmiş şehirler (指定都市 shitei toshi, designated city) hükümet kararnamesi ile belirlenmiş, nüfusu 500.000'den fazla olan şehirlerdir. Seçilmiş şehirler aynı zamanda ku (区) eki ile belirtilen bölgelere (ilçe, semt) bölünmüştür.

Çekirdek şehirler (中核市 chūkakushi, core city) nüfusu 300.000'den büyük ve 100 kilometrekareden daha büyük yüzölçümüne sahip veya bazı durumlarda Bakanlar Kurulu kararı ile kabul edilmiş nüfusu 300.000'den az ama 200.000'den fazla olan şehirlerdir.
Özel şehirler (特例市 tokureishi, special city), nüfusu en az 200.000 olan şehirlerdir.
Şehirler (市 shi, city), nüfusu en az 50.000 olan ve ikamet edilen evlerin en az %60'ı merkezi kentsel bir alanda olan şehirlerdir. Ayrıca nüfusun en az %60'ı ticari, endüstriyel veya diğer kentsel mesleklerde çalışıyor olmalıdır.
Kasabalar (町 chō veya machi, town), kasaba demek ne kadar doğru olur bilmiyorum ama şehirden daha küçük yerel yönetim bölgeleridir. İlçe olarak da düşünebiliriz.
Köyler (村 mura, village) il dahilinde bulunan, sınırları gerçek yerleşim alanından daha geniş olan, kasaba ve köylerden oluşan kırsal bir bölgenin altbirimi olarak tarif edilir.
Özel bölgeler (特別区 tokubetsu-ku, special wards), Tokyo'nun merkezini oluşturan ve en kalabalık nüfusa sahip 23 adet bölgeye verilen isimdir. Tokyo'nun merkez ilçeleri denilebilir.


Alt Belediyesel Bölgeler

İlçe veya semt de diyebileceğimiz bu bölgeler (区; ku) şehirlerin alt birimleridir ve hükümet yönetmeliğince belirlenecek kadar büyük olmalıdırlar.



Tokyo-to


Tokyo Metropolü'nün idare kapsamında günümüzde "özel bölgeler" olarak bilinen eski Tokyo Vilayeti'nin ilçeleri, Oshima adasından başlayarak güneye uzanan adalar ve Tokyo yönetimine bağlı olan (merkez dışında kalan) diğer bölgeler (ilçeler) vardır. Özel bölgeler, Tokyo Metropolü'nün bir parçası haline getirilmeden önce 1943 yılına kadar Tokyo Vilayeti'nin ilçeleriydi. Bu bölgelerin yönetimsel yapısı Tokyo'ya özel olan Yerel Özerklik Yasası altında oluşturulmuştur.


Tokyo Metropolü'ne Bağlı Anakara İçindeki Bölgeler


Tokyo Metropolü İdaresindeki Bölge

(Anakaradaki Bölgeler ve Adalar)
Tokyo'nun Özel Bölgeleri (Special Wards)


Büyük Kanto Depremi Öncesi Tokyo (1923)

1 yorum: