Enkoji Otera

Enkoji Otera

29 Mart 2015 Pazar

Japonya'nın Doğal Güzellikleri: "Sakura" Kiraz çiçeği

Japonya'nın doğal güzellikleri denilince ilk akla gelen tartışmasız Sakura ağaçlarıdır. Sakura (桜), kiraz çiçeğine verilen isimdir ve Japonya'nın hem doğasında, hem kültüründe, hem de edebiyatında sıkça yer alır. Bahar gelmişken bu doğal güzellikten bahsetmenin tam sırası.



Sakura'nın çok çeşitleri var ve ülkenin neredeyse her yerinde yetişiyorlar. Kiraz ağacı olsalar da meyve vermeyip sadece pembe veya beyaz çiçekler açarlar. Ancak çiçeklerin açma zamanı kısıtlıdır. Bir veya iki hafta gibi bir zaman aralığı vardır. Ağaçlar önce tomurcuklanır, sonra çiçekler açar ve henüz solmadan, en güzel halini aldıkları zaman çiçekler dalından düşerler. Toz pembe ağaçların bu görkemli şölenini kaçırmamak için ülkenin her yerinde insanlar kendilerine en yakın yeşillik alana gider, sıra sıra ağaçların altında piknik yaparlar. Japonya'nın en çok yabancı turist çektiği dönem ise sakuraların açtığı zamandır. Bu "sakura izleme" etkinliğine hanami (花見) adı verilir.


Hanami


Tıpkı Sonbahar Yaprakları gibi, kiraz çiçeklerinin de kuzeyde ve güneyde farklı olan, tahmini açma tarihleri vardır. O yılın hava sıcaklığına bağlı olarak değişiklik gösterebilse de, bölgelerde hemen hemen aynı dönemde açar, çiçeklenir ve düşerler. Çiçekler, orta ve güney bölgelerde Mart sonuna doğru, daha soğuk olan kuzey bölgelerde ise Nisan ayının sonlarına doğru açar. Bu tahmini zamanlarını her yıl japan-guide.com sitesinde güncel olarak bulabilirsiniz.
2015 yılının açan/açacak olan kiraz çiçeği tahminleri şurada: japan-guide.com/e/e2011.html (ilk tarih çiçeklerin açmaya başladıkları tarih, ikinci tarih, en iyi gözlem zamanı), çiçek açan bölgelerin güncel raporları ise şurada listeleniyor: japan-guide.com/blog/sakura15/ 


Yeni açmaya başlamış çiçekler - Fukuoka 27/03/2015
Maizuru Park - Fukuoka 27/03/2015

Sakura sadece görsel bir güzellik değil, yiyecek ve tatlılarda çokça kullanılan bir aromadır. Bu yiyeceklerin muhtemelen en bilineni, her daim marketlerde satılan sakura aromalı Kit-kat. Bunun yanında, sadece festivale özel üretilen sınırlı ürünler, restoran/kafelerin özel üretimleri olan tatlılar da var.


    1) Çikolata & Sakura      2) Yukimi ("kar izleme") Sakura      3) Normal Sakuralı        4) Sakura Maccha (yeşil çay)
Bir firmanın düğün töreni için sunduğu sakuralı kek
Häagen Dazs'ın Japonya'daki fabrikasının kuruluşunun
30.yıldönümü için ürettiği Sakura aromalı dondurma 

Peki ya kiraz çiçekleri sadece güzelliğin sembolü müydü? Yaşamının en güzel anında dalından düşen bu çiçekler, ironik bir şekilde ölümü hatırlatmıyor mu? İşte bu yüzden, kiraz çiçekleri samuraylar için de çok anlamlıydı. Kiraz çiçeği ağaçlarını dikmeye özen gösterir ve çiçeklerin açışını uzun uzun düşünerek izlerlerdi. Batının savaşçı olarak tanıdığı samurayların oturup çiçekleri izlemesi çelişkili gibi görünse de, en güzel ve en olgun zamanlarında henüz solmadan düşen kiraz çiçeklerinin görüntüsüne bakarak, yaşamlarının en güzel anında, savaş alanında her an ölebileceklerini düşünmekte ve felsefi bir kavrayışa girmekteydiler. Kiraz çiçekleri samuraylara yaşamın yüzeyselliğini ve her an gelebilecek ölümü hatırlatmaktaydı.


Kitaplarda, şiirlerde, şarkılarda sürekli bahsedilen, altında ilk aşkların yaşandığı, sözlerin verildiği, birçok mutlu hatıra biriktirildiği muhteşem güzellikteki kiraz çiçeklerinin, korkunç olabileceğini düşünmüş müydünüz hiç? Aoi Bungaku adlı seride animeye uyarlanan, Japon Edebiyatı'nın en önemli başyapıtlarından biri olarak kabul edilen, Sakaguchi Ango'nun Sakura no Mori no Mankai no Shita (Ormanda, Çiçek Açmış Kirazların Altında) isimli romanında, kiraz çiçeklerinin tam açmış halinden korkan bir adamın hikayesi anlatılmaktadır.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder