Enkoji Otera

Enkoji Otera

22 Eylül 2014 Pazartesi

Japonya'nın Doğal Güzellikleri: Autumn Leaves

Japonya'nın "renkli sonbahar yaprakları"nı 3 ay boyunca ülkenin farklı bölgelerinde görebileceğinizi ve Tokyo'da kasım ortalarından önce renkli yaprak görme şansınız olmadığını biliyor muydunuz?

Japonya'da tatil denildiğinde birçok kişinin aklına ilk olarak "Sakura zamanı" gelir. Gerçekten de Japonya'nın en çok turist çektiği (ve otel, uçak vs fiyatların en tuzlu olduğu) tarihler sakuraların açacağı mart sonu-nisan başı tarihleridir. Sakura, güzellik açısından olduğu kadar anlam bakımından da çok özeldir. Fakat sakura hikayesini başka bir yazıya saklayıp bu yazımda başka bir doğa harikasından bahsedeceğim.

Japonya'da görebileceğiniz bir başka güzellik, sonbaharda sarı-kırmızı-turuncu renklere dönen "koyo" denilen yapraklardır. İlk akla gelen seyahat sebebi olmasa da yüzyıllardır Japonya'da popüler olan ve günümüzde çok sayıda turist çeken bir aktiviteymiş "sonbahar yaprakları". Renk değişimi her yıl Eylül ortalarında kuzey bölgelerde başlayıp, yavaş yavaş Kasım ayının sonuna doğru güney bölgelere kadar ulaşıyor. Hatta Tokyo'da Aralık ayının başlarında bile hâlâ gözlemlenebiliyor.


Bir bölgede sadece 1 hafta içinde görülebilen Sakura ağaçlarının aksine, aynı konumda birkaç hafta boyunca gözlemleyebileceğiniz sonbahar yapraklarının hangi bölgede hangi tarihlerde renklerinin döneceği burada haritalanmış ve gidilebilecek gezi noktaları listelenmiş,


Bu senenin renklenen yaprakları ise şu sayfada raporlanıyor,

http://www.japan-guide.com/blog/koyo14/


İlk ve -şimdiye kadarki- tek Japonya seyahatim 2013 Ekim ayındaydı. Sonbaharın ortası olduğu için Kyoto'daki tapınakların bahçelerinde (blogumun kapak resmindeki gibi) o görkemli manzarayı göreceğimi zannetmiştim. Oysa Kyoto, Osaka ve Tokyo civarı renklerin en geç döndüğü bölge imiş. Sonbahar seyahatimde pek göremedim istediğim manzarayı, her yer yemyeşildi. Gittiğim yerlerde görebildiğim kırmızı yapraklar sadece şunlar oldu:

Osaka - Shitennoji Tapınağı - Kaplumbağalı göl


Kyoto Chishaku-in tapınağı

Nara Park

Nara Isuien Garden

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder