Enkoji Otera

Enkoji Otera

29 Mart 2015 Pazar

Japonya'nın Doğal Güzellikleri: "Sakura" Kiraz çiçeği

Japonya'nın doğal güzellikleri denilince ilk akla gelen tartışmasız Sakura ağaçlarıdır. Sakura (桜), kiraz çiçeğine verilen isimdir ve Japonya'nın hem doğasında, hem kültüründe, hem de edebiyatında sıkça yer alır. Bahar gelmişken bu doğal güzellikten bahsetmenin tam sırası.



Sakura'nın çok çeşitleri var ve ülkenin neredeyse her yerinde yetişiyorlar. Kiraz ağacı olsalar da meyve vermeyip sadece pembe veya beyaz çiçekler açarlar. Ancak çiçeklerin açma zamanı kısıtlıdır. Bir veya iki hafta gibi bir zaman aralığı vardır. Ağaçlar önce tomurcuklanır, sonra çiçekler açar ve henüz solmadan, en güzel halini aldıkları zaman çiçekler dalından düşerler. Toz pembe ağaçların bu görkemli şölenini kaçırmamak için ülkenin her yerinde insanlar kendilerine en yakın yeşillik alana gider, sıra sıra ağaçların altında piknik yaparlar. Japonya'nın en çok yabancı turist çektiği dönem ise sakuraların açtığı zamandır. Bu "sakura izleme" etkinliğine hanami (花見) adı verilir.


Hanami


Tıpkı Sonbahar Yaprakları gibi, kiraz çiçeklerinin de kuzeyde ve güneyde farklı olan, tahmini açma tarihleri vardır. O yılın hava sıcaklığına bağlı olarak değişiklik gösterebilse de, bölgelerde hemen hemen aynı dönemde açar, çiçeklenir ve düşerler. Çiçekler, orta ve güney bölgelerde Mart sonuna doğru, daha soğuk olan kuzey bölgelerde ise Nisan ayının sonlarına doğru açar. Bu tahmini zamanlarını her yıl japan-guide.com sitesinde güncel olarak bulabilirsiniz.
2015 yılının açan/açacak olan kiraz çiçeği tahminleri şurada: japan-guide.com/e/e2011.html (ilk tarih çiçeklerin açmaya başladıkları tarih, ikinci tarih, en iyi gözlem zamanı), çiçek açan bölgelerin güncel raporları ise şurada listeleniyor: japan-guide.com/blog/sakura15/ 


Yeni açmaya başlamış çiçekler - Fukuoka 27/03/2015
Maizuru Park - Fukuoka 27/03/2015

Sakura sadece görsel bir güzellik değil, yiyecek ve tatlılarda çokça kullanılan bir aromadır. Bu yiyeceklerin muhtemelen en bilineni, her daim marketlerde satılan sakura aromalı Kit-kat. Bunun yanında, sadece festivale özel üretilen sınırlı ürünler, restoran/kafelerin özel üretimleri olan tatlılar da var.


    1) Çikolata & Sakura      2) Yukimi ("kar izleme") Sakura      3) Normal Sakuralı        4) Sakura Maccha (yeşil çay)
Bir firmanın düğün töreni için sunduğu sakuralı kek
Häagen Dazs'ın Japonya'daki fabrikasının kuruluşunun
30.yıldönümü için ürettiği Sakura aromalı dondurma 

Peki ya kiraz çiçekleri sadece güzelliğin sembolü müydü? Yaşamının en güzel anında dalından düşen bu çiçekler, ironik bir şekilde ölümü hatırlatmıyor mu? İşte bu yüzden, kiraz çiçekleri samuraylar için de çok anlamlıydı. Kiraz çiçeği ağaçlarını dikmeye özen gösterir ve çiçeklerin açışını uzun uzun düşünerek izlerlerdi. Batının savaşçı olarak tanıdığı samurayların oturup çiçekleri izlemesi çelişkili gibi görünse de, en güzel ve en olgun zamanlarında henüz solmadan düşen kiraz çiçeklerinin görüntüsüne bakarak, yaşamlarının en güzel anında, savaş alanında her an ölebileceklerini düşünmekte ve felsefi bir kavrayışa girmekteydiler. Kiraz çiçekleri samuraylara yaşamın yüzeyselliğini ve her an gelebilecek ölümü hatırlatmaktaydı.


Kitaplarda, şiirlerde, şarkılarda sürekli bahsedilen, altında ilk aşkların yaşandığı, sözlerin verildiği, birçok mutlu hatıra biriktirildiği muhteşem güzellikteki kiraz çiçeklerinin, korkunç olabileceğini düşünmüş müydünüz hiç? Aoi Bungaku adlı seride animeye uyarlanan, Japon Edebiyatı'nın en önemli başyapıtlarından biri olarak kabul edilen, Sakaguchi Ango'nun Sakura no Mori no Mankai no Shita (Ormanda, Çiçek Açmış Kirazların Altında) isimli romanında, kiraz çiçeklerinin tam açmış halinden korkan bir adamın hikayesi anlatılmaktadır.



19 Mart 2015 Perşembe

Animelere Özel İçecekler: Akatsuki no Yona

Daha önceki bir yazımda Japonya'da animelere özel içecekler üretildiğini yazmıştım. Bu özel aromalı içeceklerden, önümüzdeki hafta son bölümü yayınlanacak olan Akatsuki no Yona animesinin karakterleri için de üretmişler.

Bu içecekleri Tokyo'nun Machida ve Koto bölgelerinde şubeleri bulunan animega isminde bir kafe üretmiş. Zannedersem ki sınırlı bir zaman dilimi içinde tadına bakabiliyorsunuz. Akatsuki no Yona içecekleri Aralık ayının ürünüymüş. Hâlâ var mıdır bilemiyorum.

Tanesi 500 yen (~10 TL) olan içeceklerin aromaları ise şöyle:



Yona'nın "Şafağın Gök Rengi" İçeceği:
Çilekli süt + Marşmelov

Hak'ın "Mutlak İtaat" İçeceği:
Kahve + Krem şanti + Çilek şurubu

Suwon'un "Yeni Kral" İçeceği:
Sütlü çay + Krem şanti

Yun'un "Dahi ve Yakışıklı Genç" İçeceği:
Elma suyu + Portakal suyu + Meyve

Kija'nın "Ejderha Pençesi" İçeceği:
Şeftali suyu + Beyaz soda + Çilek sosu

Shinya'nın "Zillerin Sesi" İçeceği:
Üzüm suyu + Blue Hawai şurubu + Soda

Jeha'nın "Güzel Canavar" İçeceği:
Erik suyu + Zencefil gazozu* + Kavun şurubu

Zeno'nun "Sağlam Vücut" İçeceği:
Greyfurt + Soda + Meyve jölesi


Bu içeceklerin yanında bir de yiyecekler var:



Pukyuu'nun Fındık Keki


Yun'un Miso Tavuk Sandviçi



Yona'nın Meyve Brownie'si






Karakterlerin garson kılığında olduğu sevimli bardak altlıkları da mevcut:



Farklı kafelerde farklı aromalarla satılan bu ürünlerden faCAFE'nin menüsü ise bu (resmin boyutu küçük olduğu için kanjileri göremediğimden aromalarını bilemiyorum ama içecek isimleri aynı):



Siz hangisinden tatmak isterdiniz?

12 Mart 2015 Perşembe

Duyuru

Blog adımı "Diary of Otaku"dan "Ao no Sekai"ye değiştirdim.

Belli bir sebebi var, şöyle ki, 4 yıl önce öylesine oluşturduğum bir blog idi ve ismi öylesine seçmiştim. Değiştirmeyi hep düşünmüştüm ama aklıma güzel bir fikir gelene kadar bu şekilde kalsın demiştim.

Otaku kelimesi, çoğu Türk anime-manga hayranı tarafından benimsenen şekilde pozitif bir anlamda kullanılmamakta. Daha çok "hikikomori" diye tabir edilen kişiliğe benzer şekilde, sosyal hayattan ve insanlarla iletişimden kaçan ya da bu tarz şeylerde iyi olmayan birisi izlenimi vermekte. Bir Japon'a "Ben otakuyum" dediğinizde bunu negatif olarak algılayacaktır.

Ao no Sekai, 青の世界, "no" bağlacının kullanımından dolayı iki anlam barındırmakta. Ao'yu isim olarak düşündüğünüzde "Ao'nun Dünyası" anlamına, ao: mavi olarak düşündüğünüzde "Mavi Dünya" anlamına gelmekte.

Otaku kelimesini kullanmaktan sıkıldığım için ve aklıma gelen yeni ismi çok sevdiğim için hem facebook sayfamın hem blogumun adını değiştiriyorum.

Not: domain ismini alamadım maalesef .___.

8 Mart 2015 Pazar

9.Seiyuu Ödülleri

Seiyuu Ödülleri'nin dokuzuncusu 7 Mart 2015 tarihinde geçtiğimiz 3 yılda da olduğu gibi Tokyo JOQR Media Plus Hall'da düzenlenen ödül töreni ile sahiplerini buldu. Kazanan isimler ise şöyle:

En İyi Erkek Baş Karakter

Daisuke Ono (Kuroshitsuji - Sebastian Michaelis, Kuroko no Basket - Midorima Shintaro, Durarara!! - Shizuo Heiwajima)

En İyi Kadın Baş Karakter

Sayaka Kanda (Frozen - Anna)

En İyi Erkek Yardımcı Karakterler

Katsuyuki Konishi (Tokyo Ghoul - Kotaro Amon, Fairy Tail - Laxus Dreyar, Bleach - Hisagi Shuuhei)

Toshiyuki Morikawa (Naruto - Minato Namikaze, Bleach - Isshin Kurosaki)

En İyi Kadın Yardımcı Karakterler

Miyuki Sawashiro (Durarara!! - Celty Sturluson, Sword Art Online - Shino Asada)

Kana Hanazawa (Monogatari Series - Nadeko Sengoku, Nisekoi - Onodera Kosaki)

En İyi Çaylak - Erkek

Ryouta Oosaka (Hataraku Maou-sama! - Maou Sadao, Diamond no Ace - Eijun Sawamura)

Souma Saitou (Akame ga Kill! - Tatsumi, Zankyou no Terror - Twelve)

Natsuki Hanae (Tokyo Ghoul - Ken Kaneki, Diamond no Ace - Haruichi Kominato)

En İyi Çaylak - Kadın

Sora Amamiya (Tokyo Ghoul - Touka Kirishima, Akame ga Kill! - Akame, Aldnoah.Zero - Asseylum Vers Allusia)

Reina Ueda (Hanayamata - Naru Sekiya, Harmonie - Juri Makina, Seiken Tsukai no World Break - Elena Arshavina)

Aya Suzaki (Kill la Kill - Mako Mankanshoku, Ansatsu Kyoshitsu - Kaede Kayano, The iDOLM@STER - Minami Nitta)

En İyi Kişilik

Daisuke Ono
Hiroshi Kamiya

En İyi Müzik Performansı

μ's (Love Live! School Idol Project)

Başarı Ödülü

Hiroshi Ootake
Fuyumi Shiraishi

Sinerji Ödülü

Haruka Tomatsu
Tomokazu Seki

Kei Tomimiya Anma Ödülü

Akio Otsuka

Çocuk Aile Ödülü

Etsuko Kozakura

Kazue Takahashi Anma Ödülü

Gara Takashima

En Çok Oy Ödülü

Hiroshi Kamiya

Özel Ödül

Wake Up, Girls! (Mayu Yoshioka, Minami Tanaka, Yoshino Aoyama)